İMAM HATİP KURULUŞ TÖRENLERİNDE CELALETTİN ÖKTEN HOCAMIZI ANDIK

İMAM HATİP KURULUŞ TÖRENLERİNDE CELALETTİN ÖKTEN HOCAMIZI ANDIK

30.10.2019 244

Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün Ekim-Kasım ayı planlaması ve Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğmüzün "İmam hatip şuuru vermek için diyanetten vaiz ve vaizeler getirilecek./İmam hatiplerin kuruluşu anma günü etkinliklerini yapılacaktır ve bu kapsamda Celalettin ÖKTEN Hoca tanıtılacak." önerileri doğrultusunda müdürümüz Hasan ATEŞ ve Harmantepe Camii İmamı Hakkı Ünal hocamızın destekleriyle İmam Hatiplerin kuruluşu etkinliklerinde hem Kuran Tilaveti etkinliğinde bulunduk hemde tüm yaşamı boyunca İmam Hatip okullarının açılması noktasında gayret gösteren Celalettin Ökten Hocamızın yaşamını öğrencilerimize aktarma şansı yakaladık.

 

 

Hayatı boyunca imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden, bu sebeple İmam hatip neslinin öncü ismi olarak anılan Celaleddin Ökten kimdir? İşte Celaleddin Ökten biyografisi...

Trabzon'da 1882 yılında dünyaya gelen Celaleddin Ökten, babasını ve annesini küçük yaşta kaybetmesinin ardından babaannesi tarafından büyütüldü. Darülfünun Edebiyat Şubesinden 1911'de mezun olan Celaleddin Ökten, bunun ardından İstanbul'da öğretmen olarak görev yapmaya başladı. İlmi bilgisi ve olgun kişiliği sayesinde kısa zamanda "Celal Hoca" unvanıyla anılmaya başlanan Celaleddin Ökten, kentin çeşitli okullarında edebiyat, felsefe ve mantık dersleri verdi.

 

Ömrü boyunca imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden Celaleddin Ökten, bu okullarda hocalık ve idarecilik görevleri yürüttü. 1949'da Maarif Vekaletince İstanbul'da açılan imam hatip kursuna müdür ve öğretmen olarak atanan Celaleddin Ökten, bu kursların yeterli olmayacağını belirtti ve söz konusu eğitimin, orta dereceli okullar açılarak verilmesini istedi.

 

Bu amaçla da dönemin Maarif Bakanı Tevfik İleri başta olmak üzere pek çok kişiyle görüşmeler yapan Celaleddin Ökten, söz konusu okulların ders müfredatı üzerinde de çalıştı.

 

Bu kapsamda "Celal Hoca" unvanıyla anılan Ökten de eğitim ve öğretim hayatına başlayan ilk imam hatip okulu olma özelliği taşıyan İstanbul İmam Hatip Okulu'na kurucu müdür olarak atandı. Okula atanmasının ardından kimi zaman elinde süpürgeyle temizlik, kimi zaman tamirat yapan Celaleddin Ökten, çoğu zaman da tahta karşısına geçip öğrencilerine ders anlattı.

 

Arapça, Farsça ve Fransızcayı iyi derecede bilmesinin yanı sıra İslami ilimlerle beraber Batı bilim ve düşüncesine de hakim olan Celaleddin Ökten, resmi derslerinin yanında Beyazıt'taki Soğanağa Camisinde de 6 yıl süreyle cumartesi günleri, İmam Gazali'nin "İhya-u Ulumid-din" adlı kitabını okuttu.

 

Arap edebiyatını çok iyi bilen ve güçlü bir hafızaya sahip de olan Celaleddin Ökten, 21 Kasım 1961'de vefat etti.

İLETİŞİM

Adres:
Gültepe Mahallesi, Talatpaşa Caddesi No 219/1 Kağıthane/İstanbul, Taşınma Adresi Hamidiye Mah. Girne Cad. Paşabahçe Sok. No.4 Kağıthane/İSTANBUL


Telefon
(530) 224 7791


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın